14 Haziran 2010 Pazartesi

Çemenli Ekmek ve Pazar Kahvaltısı

Cumartesi günü gök delinmişcesine yağan yağmur ve "kesin bir yerlere yıldırım düştü" dediğimiz, hepimizi korkutan gök gürültülerinden sonra Pazar günü güneşli, sıcak bir yaz gününe uyandık.Ben kahvaltımızı hazırlarken eşim ekmek almak için çıktı, Hale de çemenli ekmek yapmaya koyuldu.


Nurişim ekmeklerle birlikte bahçemizden topladığı çiçekleri de getirince sofra hemen yaz havasına bürünüverdi.İçimiz açıldı içimiz :)



Benim emek emek hazırladığım kahvaltılıklar va salatalar Hale'nin meşhuuur çemenli ekmeğinin yanında fısss diye söndü tabii...



Tel tel ayrılan mayalı hamur, içinde bol cevizli, sarımsaklı, zeytinyağlı çemen..Nasıl ilgi odağı olmasın :)

Tarifini sorarsanız, ölçüleri bilemiyorum ama hamur klasik mayalı hamur.Un, maya, süt, tuz ve şekerden ibaret.Hamuru açıp yağ sürüyoruz, zarf gibi kapatıp tekrar açıyoruz.Hamurun heryerine çemenimizi sürüp hamuru rulo yapıyoruz.Ruloyu kendi etrafında çevirip burgu yapıyoruz, burguyu da gül böreği gibi dolayarak yağladığımız borcama yerleştiriyoruz.Isınmamış fırına koyup 200 derecede pişiriyoruz.(Fırın ısınana kadar hamurumuz mayalanacak.)
Çemen için domatesi ve biber salçalarını karıştırıp, içine birkaç diş ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, tuz-kırmızı biber-kekik, iri dövülmüş ceviz ilave ediyoruz.
Sonra fırının başında bekliyoruz, çıkınca paylaşamıyoruz :))

Hiç yorum yok: